Editoriale

EDITORIAL | 10 gânduri la fluierul de start al anului 2021

I. Am trecut cu toții peste un an extrem de apăsător, un an ce părea infinit din cauza nesfârșitelor provocări pe care ni le-a oferit. Îmi place să cred, însă, că orice lovitură poate fi un pas înainte sau mai bine spus ”dacă e să cădem vreodată, singurul scop al nostru este să ne ridicăm”.

II. Am fost asaltați zilnic de presa scrisă, de posturile radio și de televiziuni cu nenumărate întâmplări dramatice la nivel național și internațional. Am avut parte, totuși, și de povești ale unor oameni care ne-au dat o rază de speranță prin optimismul arătat zi de zi.

III. Ca să dezvolt ideea de la punctul doi, voi afirma că sportul nu a fost nici el ocolit de pandemie. Indiferent că le-am privit pe viu sau în fața micului ecran, stadioanele și sălile de sport lipsite de glasul fanilor nu au acea stare de spirit ce nu poate fi descrisă în cuvinte, acele sloganuri și aplauze care te revigorează asemeni unui tratament de ultimă generație.

IV. Lipsa competițiilor nu a fost nici ea așa ușor de digerat. Timpul părea că stă în loc. Nu mai puteam simți bucuria marilor victorii, tristețea de după cele mai dureroase înfrângeri (dar mai ales lecțiile învățate în urma lor, anume că dezamăgirea poate fi înlocuită nu peste mult timp de un mare triumf).

V. Sportul a însemnat pentru mulți dintre noi o evadare din calvarul pe care l-a creat această pandemie. Ne-am refugiat în bibliotecile personale, am parcurs cărți pe care în alte situații e posibil să nu ne fi gândit să o facem, am recitit lucrări care ne-au umplut sufletul de bucurie, am revăzut grație internetului momente grandioase din istoria sportului autohton și a celui internațional. Am avut, de asemenea, ocazia de a ne face noi prieteni, de a ne regăsi prieteni mai vechi cu ocazia apelurilor în care ne-am propus să-i întrebăm dacă sunt bine, am avut șansa de a le arăta mai mult celor apropiați cât de mult îi apreciem.

VI. Vreau să adresez mulțumiri tuturor celor care au urmărit site-ul Povești din Sport în anul 2020. Datorită vouă am adunat 15.461 de vizualizări și 12.839 de vizitatori. Piovaccari, italianul letal din atacul roș-albaștrilor (2.046 de citiri), Nei, rezerva ”de diamant” din atacul feroviarilor (804 citiri), Povestea lui Rocky Marciano (687 de citiri), Un derby de pus în ramă (630 de citiri), Povestea Chimiei Râmnicu Vâlcea (618 citiri), Campionii nu se nasc peste noapte (468 de citiri), Întâlnire cu Ienei, Duckadam, Balint și comentatorul finalei din 1986, Teoharie Coca Cosma (441 de citiri), Cum s-a născut sloganul ”Toată lumea știe, Lupu-i meserie” (418 citiri), Ifeanyi Emeghara, memorii dintr-o carieră cu multe obstacole și o puternică dorință de a răzbate (398 de citiri), Andrei Cristea, de la momentul Valencia la cel mai bun marcator activ de pe prima scenă (387 de citiri), Primo Carnera, uriașul cu nume predestinat (365 de citiri), I se spunea Teroarea Blondă (361 de citiri), Mario Felgueiras, unul dintre cei mai talentați portari străini din istoria Ligii 1 (250 de citiri), Gabriel Popescu, multiplu campion național la skandenberg (238 de citiri) și Gabriel Paraschiv, la nouă ani de când a ieșit campion cu Oțelul Galați (232 de citiri) au fost primele 15 articole în topul accesărilor.

VII. Jean Pascal (campion mondial la categoria semigrea în boxul profesionist), Thomas Hoff (campion olimpic la volei cu naționala Statelor Unite ale Americii în 2008), Federico Piovaccari (campion al României cu FCSB în 2014), Gabriel Paraschiv (campion al României cu Oțelul Galați în 2011), Fabrizio Ravanelli (fost atacant italian), Arman Karamyan (fost fotbalist la Poli Timișoara, FCSB sau Rapid București), Mario Felgueiras (fost portar la FC Brașov și CFR Cluj), Stelian Stancu (fotbalistul care i-a făcut viața grea lui Robinho pe Santiago Bernabeu), Miodrag Belodedici (singurul român care a cucerit de două ori Cupa Campionilor Europeni, prima dată cu Steaua București, în 1986, iar apoi cu Steaua Roșie Belgrad, în 1991), Ștefan Bărboianu (fost fotbalist la Universitatea Craiova, Dinamo sau Petrolul Ploiești), Ifeanyi Emeghara (fost fundaș la Partizan Belgrad, Poli Timișoara și FCSB), Mihai Cojocaru (antrenor român stabilit în Belgia) și Bruno Fernandes (campion al României cu Unirea Urziceni în 2009 și autor al unui gol cu Liverpool în 2010) au fost personalitățile anului 2020 pe site-ul Povești din Sport.

VIII. Ultimul an a adus o rubrică inedită pe site-ul și pagina oficială de facebook. Este vorba de Astăzi în sport, o pastilă zilnică unde am trecut în revistă cele mai importante evenimente sportive care s-au petrecut la o anumită dată. O perioadă îndelungată am reușit chiar zilnic să acopăr rubrica respectivă, dar apoi nu am mai reușit din lipsă de timp, însă a fost o experiență interesantă pentru mine și sper că la fel a fost și pentru voi. Nu am abandonat definitiv această rubrică, ba chiar intenționez să revin cu ea la un moment dat.

IX. În 2020 a văzut lumina tiparului prima mea carte ”Belodedici: românul care a triumfat de două ori în Cupa Campionilor Europeni”. Îmi propun să public și alte biografii, odată cu intrarea în 2021, cel mai probabil voi aduna câteva interviuri de referință din ultimii ani, dar mai am în plan și o carte cu reportaje de la diferite evenimente sportive.

X. Anul trecut am reușit să organizez primul concurs din istoria site-ului Povești din Sport, cu tema ”Cea mai palpitantă amintire din sport”. Chiar dacă nu am avut mulți participanți, consider că a fost un succes, și asta nu datorită mie, ci unor cititori cu o bogată cultură generală care mi-au trimis texte remarcabile. Le mulțumesc pe această cale lui Valentin Rusu, Petru Budur, Dragoș Negură, Cosmin Olteanu, Ciprian Chirilă și Andrei Doroș.

Vă urez tuturor un An Nou la superlativ, cu zile însorite, în care să fiți mereu cu zâmbetul pe buze, sănătate infinită, înțelepciune și răbdare în orice provocare, mult optimism și să fiți înconjurați numai de oameni onești, alături de care să vă dezvoltați din toate punctele de vedere!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply