Legende

REMEMBER 2009 | „Ce-ai făcut, Surdu?” și „Mulțumim, Escude!”

Am început ziua cu Franța și tot cu ea o voi termina.

O să avem mereu ceva de împărțit cu ei, fotbalistic vorbind. Nu e o întâmplare că am vorbit pe la amiază despre egalul cu ei de pe stadionul Farul. Nu știu când vom mai fi atât de aproape să-i învingem într-un meci oficial. Dar știu că tricolorii au fost mai mereu un adversar incomod pentru Cocoșii Galici. Îmi vine în minte returul din acele preliminarii pentru Mondialul din Africa de Sud.

S-a jucat pe Stade de France, într-o seară de septembrie, mai precis într-o sâmbătă. Peste o săptămână începea școala. Și Mutu nu a putut evolua, chiar dacă era convocat de Răzvan Lucescu. Din câte îmi amintesc, a avut unele probleme la un antrenament și a văzut meciul de pe banca tehnică.
Când s-a intonat imnul, singurul jucător de-al nostru care părea emoționat era căpitanul Cristi Chivu. Urma cel mai bun sezon la Inter pentru fundașul român, un sezon încununat cu realizarea triplei istorice: Serie A, Cupa Italiei și UEFA Champions League.

Franța a făcut unele schimbări față de primul „11” aliniat în octombrie 2008. În poartă, Raymond Domenech l-a titularizat pe goalkeeperul lui Lyon, Hugo Lloris, iar Mandanda a stat doar pe banca de rezerve. Și-au mai făcut apariția Escude, Lassana Diarra, Anelka și Gignac.

În tabăra noastră, portarul Bogdan Lobonț a fost înlocuit de Dani Coman. Cum Adi Mutu nu putea să joace, Lucescu i-a dat numărul 10 tocmai lui Bogdan Mara. Probabil cea mai ciudată alegere din istoria naționalei. De la Hagi și Mutu tocmai la Mara. Tamaș nu a fost chemat, spre deosebire de partida de la Constanța. Dar a reapărut Mirel Rădoi, actualul selecționer al naționalei mari. Iulian Apostol (campion al României cu Unirea Urziceni), Tiberiu Ghioane (Dinamo Kiev), Max Nicu, Marica și Romeo Surdu au fost alte nume ce s-au regăsit în formația aliniată de Lucescu junior.

Și a început partida de pe Stade de France. Coman a avut două parade senzaționale în prima repriză, dar tot atunci a venit și singura ocazie de gol a României. Și ce ocazie. Una care vine „o dată în viață”, dacă ar fi să vorbim pe limbajul lui Cornel Dinu. Marica i-a pasat în careu lui Surdu, iar jucătorul legitimat la Steaua avea poarta în fața lui. Lloris era ca și învins. Așa mic cum eram, aveam 15 ani și mă pregăteam de clasa a noua, nu puteam crede ce văd. Surdu era în poziție perfectă de gol, dar a tras puțin pe lângă poarta lui Lloris. „Incredibil”, e cuvântul pe care îl auzeam atunci de la comentatorii Televiziunii Române.

În a doua repriză, Thierry Henry ne-a taxat cu un gol spectaculos. Fostul mare atacant de la Arsenal, proaspăt câștigător al Ligii Campionilor cu FC Barcelona, își trăia ultimii ani de glorie în fotbal. Noi nu am reușit să amenințăm poarta, dar ne-a salvat Escude (jucător al Sevillei), care a deviat în propria poartă o centrare. Necazul său a devenit bucuria noastră, dacă poate fi numită așa.

Scor final 1-1, iar tricolorii își luau adio în mare măsură de la poziția secundă, care ducea la barajul pentru Cupa Mondială. A fost și la acel baraj o poveste interesantă, cu hențul comis de Henry înainte de golul francezilor. Dacă ar fi să mergem și mai departe, putem spune că irlandezilor li s-a făcut dreptate mai târziu. Franța a părăsit Mondialul încă din faza grupelor, fără să câștige vreun meci. În ultimul a pierdut, 1-2, în fața Africii de Sud. Și Henry renunța la națională, dar se despărțea și de FC Barcelona. Ultimii ani ai carierei îi va petrece în MLS, la New York Red Bulls. Anelka va spune și el „au revoir” selecționatei de seniori a Franței. Selecționerul Domenech va completa lista plecărilor. Trebuie spus că după acel mondial, o parte dintre jucători s-au întâlnit cu președintele Sarkozy pentru a da explicații în privința slabei prestații de la Mondial. Anelka și Ribery mi se pare că au fost o parte dintre jucătorii care au discutat cu Sarkozy.

Vă mulțumesc că ați avut răbdare să citiți povestea de azi. Să ne revedem cu bine!

CITIȚI ȘI

REMEMBER 2008 | Cum am dominat vicecampioana mondială timp de aproape o repriză

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply