Meci de meci, indiferent de vremea care e afară, un bătrânel la costum îi urmărește din tribună pe jucătorii ”diavolilor” alături de soția lui.
Ultima oară a fost văzut la duelul cu PSG de marți, din optimile Champions League, pe care trupa lui Ole Gunnar Solskjaer a pierdut-o cu 0-2. Altădată, mai precis în 2016, a urmărit evoluția spectaculoasă a lui Marcus Rashford la debutul în Premier League. Acest personaj, în vârstă de 81 de ani și care te duce cu gândul la gentlemenii de odinioară, e nimeni altul decât Robert Charlton.
Prietenii, jurnaliștii și fanii îi spun Bobby, iar mai târziu și Sir. Titlul de ”Sir” l-a căpătat datorită muncii sale neobosite de pe gazon. 758 de meciuri și 249 de goluri în tricoul lui Manchester United, apoi 106 selecții și 49 de reușite pentru reprezentativa Angliei. Prin eforturile sale a câștigat 12 trofee cu clubul din Manchester, dintre care trei titluri și o Cupă a Campionilor Europeni în 1968. La cel din urmă trofeu, legendarul atacant reușea o dublă cu Benfica lui Eusebio. Un alt nume greu din istoria lui United, George Best, își va trece și el numele pe lista marcatorilor. Alt gol va veni de la Brian Kidd, în timp ce reușita de onoare a lusitanilor va veni din gheata lui Jaime Graca.
În 1966, alături de o generație superbă (Bobby Moore, Geoff Hurst, Gordon Banks, Ray Wilson sau Jack Charlton – fratele său), Bobby va ieși campion mondial cu Anglia pentru prima și singura dată. Iar asta chiar pe pământ englezesc. 3 goluri a reușit Bobby la acea ediție de vis. Tot el va lua și Balonul de Aur, în același an. Legendarul Eusebio, care a marcat cele mai multe goluri la Mondialul din Anglia (9), s-a consolat doar cu medalia de bronz alături de Portugalia.
Cariera lui Bobby Charlton pare desprinsă dintr-un basm, dar a fost presărată și cu momente triste. În 1958, pe aeroportul din Munchen, avionul care transporta echipa a suferit un accident. 23 de persoane și-au pierdut viața, dintre care opt jucători ai ”diavolilor”, trei componenți ai staff-ului tehnic, doi membri ai echipajului, opt jurnaliști și alți doi pasageri. Matt Busby, antrenorul care i-a pregătit 24 de ani pe cei de la United, va fi unul dintre cei 21 de supraviețuitori. Pe această listă se va regăsi și un tânăr de doar 20 de ani, acela fiind Sir Bobby Charlton.
Înaintea acestei tragedii, Matt Busby sudase o echipă redutabilă, care tocmai eliminase Steaua Roșie Belgrad în sferturile Cupei Campionilor. În tur, englezii câștigaseră cu 2-1, iar în returul din Iugoslavia au scos un 3-3. Bobby Charlton a dat trei goluri în această dublă. Cine știe ce ar fi realizat băieții lui Busby dacă nu ar fi fost acea zi nefastă de 6 februarie 1958. În semifinalele competiției, Manchester United o învingea cu 2-1 pe AC Milan în prima manșă, dar în retur va fi eliminată după 0-4 pe San Siro. Trofeul va ajunge în vitrina Realului, după golurile semnate în poarta “rossonerilor” de către Di Stefano, Rial și Gento. Pentru italieni au punctat Schiaffino și Grillo. Matt Busby și Bobby Charlton nu s-au dat bătuți, iar 10 ani mai târziu, datorită unei munci titanice, vor cuceri trofeul despre care am vorbit mai sus.
Anii au trecut, o parte dintre legende au dispărut (Matt Busby, Bobby Moore, George Best, Di Stefano, Eusebio, iar acum câteva zile și Gordon Banks), dar Sir Bobby Charlton încă e alături de noi. Idolul de altădată al tribunelor de pe Old Trafford este doar un simplu spectator, care caută să nu iasă prea mult în evidență. La câțiva pași stă și Sir Alex Ferguson, care și-a petrecut 27 de ani pe banca ”diavolilor”. Câtă vreme vor trăi, dar și atunci când nu vor mai fi, starea lor de spirit va dăinui.
Foto sus: Sir Bobby Charlton alături de Wayne Rooney (stânga), care l-a depășit în topul celor mai buni marcatori din istoria lui Manchester United (sursă: skysports.com)
No Comments