Legende

SPECIAL | Surpriza de care au avut parte ”tricolorii”, după victoria cu Cehoslovacia de la Guadalajara: ”Autobuzul nostru își făcea loc cu greu în drumul spre hotel”

În 1970, echipa națională de fotbal a României participa pentru a patra oară la un Campionat Mondial. 32 ani trecuseră de la ultima prezență a ”tricolorilor” la un astfel de turneu. Misiunea elevilor lui Angelo Niculescu nu era, însă, deloc ușoară.

GRUPA LEILOR

România picase în ”grupa leilor”, cu Anglia (deținătoarea titlului suprem), Brazilia (campioana mondială din 1958 și 1962) și Cehoslovacia (vicecampioana mondială din 1934 și 1962). Pe atunci, doar 16 națiuni luau parte la cea mai importantă întrecere fotbalistică, iar dintre acestea, 8 proveneau din Europa. Erau 8 grupe de calificare (majoritatea cu 4 echipe), iar naționalele clasate pe primul loc ajungeau la turneul final. Toate aceste detalii făceau din Mondialul de Fotbal o competiție a elitelor.

România nu avea trofee în palmares, nici finale de campionat mondial sau european, dar avea o echipă inimoasă și imprevizibilă. Lăsase acasă Portugalia, echipă medaliată cu bronz la Cupa Mondială din 1966 și care îl avea în teren pe legendarul Eusebio (golgheterul acelei ediții, cu 9 reușite). Ba mai mult, în lotul antrenat de Angelo Niculescu se regăseau o parte dintre cei mai talentați jucători români de la sfârșitul anilor 60.

LOTUL CONVOCAT DE ANGELO NICULESCU

Portari: Necula ”Rică” Răducanu (24 ani, Rapid), Stere Adamache (28 ani, Steagul Roșu Brașov), Gheorghe Gornea (25 ani, UTA Arad)

Fundași: Lajos Sătmăreanu (26 ani, Steaua), Nicolae Lupescu (29 ani, Rapid), Mihai Mocanu (28 ani, Petrolul Ploiești), Mihai Invăncescu (28 ani, Steagul Roșu Brașov), Augustin Deleanu (25 ani, Dinamo), Vasile Gergely (28 ani, Dinamo), Ion Dumitru (20 ani, Rapid), Nicolae Pescaru (27 ani, Steagul Roșu Brașov)

Mijlocași: Cornel Dinu (21 ani, Dinamo), Dan Coe (28 ani, Rapid), Emerich Dembrovschi (24 ani, Dinamo Bacău), Radu Nunweiller (25 ani, Dinamo), Alexandru Neagu (21 ani, Rapid), Gheorghe Tătaru (22 ani, Steaua)

Atacanți: Nicolae Dobrin (22 ani, FC Argeș), Florea Dumitrache (22 ani, Dinamo), Mircea Lucescu (24 ani, Dinamo), Marin Tufan (27 ani, Farul Constanța), Flavius Domide (24 ani, UTA Arad)

PRINȚUL DIN TRIVALE, LĂSAT PE DINAFARĂ

Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari jucători pe care i-a dat fotbalul românesc, nu a prins niciun minut la mondialul mexican. Selecționerul Angelo Niculescu și-a motivat decizia de a nu-l folosi pe fondul unor acte de indisciplină. În cartea ”Corabia cu 11 pasageri”, scrisă chiar de Niculescu, fostul antrenor al primei reprezentative spunea că Dobrin nu s-a adaptat la clima din Mexic și că își pierdea nopțile prin baruri. Cum ar fi arătat naționala dacă juca și Dobrin? E o întrebare care va rămâne fără răspuns.

Cert e că decizia lui Niculescu va rămâne încă mult timp una controversată. Cei doi s-au împăcat după episodul Mexico 70, episodul fiind povestit chiar de antrenorul care a părăsit această lume pe 20 iunie 2015, la vârsta de 93 ani. Cu mulți ani înaintea lui Niculescu, pe 26 octombrie 2007, Nicolae Dobrin a plecat să-i dribleze pe îngeri la doar 60 ani.

GOLUL LUI HURST ȘI DRIBLINGUL LUI DUMITRACHE

Primul meci va fi împotriva Angliei, pe 2 iunie 1970, la Guadalajara. Pe banca adversarilor se afla Alf Ramsey, tehnicianul cu care englezii aveau să câștige titlul mondial la turneul organizat chiar de ei. Din lotul care a făcut deplasarea în Mexic nu au lipsit vedete precum Bobby Moore, Bobby Charlton, Gordon Banks, Martin Peters sau Geoff Hurst. Ultimul dintre ei a înscris unicul gol din partida cu România, în minutul 65. Dar ”tricolorii” au avut și ei un moment de magie, când Dumitrache a încercat să dribleze doi fundași englezi. Aproape că reușise, dar, în cele din urmă, a fost oprit prin fault. Unul dintre cei doi apărători era Bobby Moore, de la West Ham United.

PRIMA VICTORIE LA UN MONDIAL DUPĂ 40 ANI

Învinsă de Anglia în primul meci, România trebuia să bată Cehoslovacia, pentru a mai spera la calificarea în sferturi. ”Tricolorii” nu aveau amintiri plăcute cu această națională. În 1934, la Trieste, românii pierdeau cu 1-2 și erau eliminați de la Cupa Mondială. Cehoslovacia a ajuns atunci până în finala competiției, unde fost întrecută de mult mai puternica formație a Italiei, scor 1-2.

România nu mai câștigase un meci la competiția supremă tocmai din 1930, la primul duel de acolo, cu Peru. Pe Estadio Pocitos, din Montevideo, ”tricolorii” s-au impus cu 3-1 prin golurile marcate de Adalbert Deșu, Constantin Stanciu și Nicolae Covaci (fratele cunoscutului antrenor Ștefan Covaci).

România căuta, astfel, atât revanșa în fața Cehoslovaciei, cât și al doilea succes la un Campionat Mondial. Dar începutul partidei de pe Estadio Jalisco, din Guadalajara, a fost cu ghinion. În minutul 5, în urma centrări, Ladislav Petras reia mingea în poarta apărată de Adamache. Însă elevii lui Niculescu nu au predate armele. În minutul 52, România a egalat după o fază superbă. Dinamovistul Radu Nunweiller a trimis o pasă lungă către rapidistul Sandu Neagu, acesta a trecut de un apărător cehoslovac și a trimis balonul în colțul porții lui Vencel. În minutul 75, în urma unei lovituri de la 11 metri, Florea Dumitrache va stabili scorul final, 2-1 pentru România.

”ÎNTREGUL DRUM E BLOCAT DE LOCALNICI, CARE NE ACLAMĂ”

Victoria cu Cehoslovacia, care îi menținea pe ”tricolori” în cursa pentru sferturi, nu a rămas fără urmări. Suporterii mexicani le-au pregătit o surpriză jucătorilor lui Angelo Niculescu, în drumul spre hotel.

”Neagu, Dembroschi și Sătmăreanu se aruncă spre Dumitrache și-l îmbrățișează fericiți…În sfârșit, o zi de deplină satisfacție pentru noi toți. În vestiarul nostru, jucătorii plâng de bucurie.. Plâng mult, cât o ploaie de vară parcă…Acum, autobuzul nostru își face loc cu greu spre hotel…Întregul drum este blocat de localnici care, formând două ziduri, ne aclamă plini de entuziasm…zărim prin geamurile autobuzului tot felul de oameni: tineri, bătrâni, copii, femei, fete…cocoțați pe trotuare, pe garduri și chiar pe case. Toți aceși necunoscuți ne zâmbesc, flutură eșarfe, cântă și se bucură de victoria noastră. Unii poartă pancarte pe care scrie <<Bine ați venit din România>>, <<Bravo românii>>.” Angelo Niculescu, Corabia cu 11 pasageri

ÎNVINȘI DE BRAZILIA LUI PELE, CARE VA CUCERI TITLUL MONDIAL

La data de 10 iunie 1970, pe același stadion Jalisco din Guadalajara, România avea un meci de totul sau nimic. Dacă învingeau, ”tricolorii” s-ar fi calificat pentru prima dată în sferturile de finală ale Campionatului Mondial.

Dar adversara României era nimeni alta decât Brazilia, câștigătoarea edițiilor din 1958 și 1962. Unul dintre cei mai mari fotbaliști ai acelor vremuri, Pele, nu lipsea nici el din teren. Atacantul lui Santos evolua pentru a patra oară la un Mondial. Tot el a pus umărul și la câștigarea primelor titluri supreme din istoria ”Selecao”.

Pentru prima dată la acel turneu, România întâlnea un adversar cu adevărat dificil. În minutul 19, dintr-o lovitură liberă, Pele a deschis scorul pentru sud-americani. Trei minute mai târziu, Jairzinho majorează avantajul brazilienilor din centrarea lui Paulo Cezar.

Aflat într-o situație extrem de complicată, Angelo Niculescu îl va înlocui pe goalkeeperul Stere Adamache cu Rică Răducanu. Portarul Rapidului nu evoluase în primele două partide, după ce s-a prefăcut că e accidentat. Niculescu și-a dat seama atunci când l-a surprins pe cel poreclit ”Tamango” jucând tenis cu piciorul. Dar acum, la scorul de 2-0 pentru Brazilia, selecționerul României era dispus să încerce orice.

”Cu Brazilia, cred că m-a băgat mai mult de frică”, s-a destăinuit Răducanu, într-un interviu din 2017. Revenind la meci, ”tricolorii” au reușit să-și îmbunătățească jocul. În urma unei acțiuni spectaculoase, Dumitrache va reduce din handicap în minutul 34. Brazilia va înscrie, însă, din nou în repriza a doua, prin Pele. Chiar și așa, România va încheia partida cu fruntea sus, după un gol cu capul dat de Emerich Dembrovschi.

Mondialul Mexican avea să fie câștigat de Brazilia, după o finală cu Italia, terminată la scorul de 4-1 pentru ”Selecao”. România s-a întors acasă, dar nu a mai reușit să ajungă la Cupa Mondială decât 20 ani mai târziu, când s-a născut generația lui Hagi, Gică Popescu, Răducioiu, Dan Petrescu sau Ilie Dumitrescu.

”Acest Mexic înseamnă acum, pentru noi, o fereastră deschisă către viitor.” Angelo Niculescu, Corabia cu 11 pasageri

Surse: fifa.com, Corabia cu 11 pasageri (de Angelo Niculescu), youtube.com

Foto sus: Căpitanul României, Mircea Lucescu (stânga), alături de căpitanul Braziliei, Carlos Alberto/Sursă: getty images

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply