Peste mai puțin de două luni va începe ediția cu numărul 21 a Cupei Mondiale la Fotbal, găzduită de Rusia. Câștigătoarea din 2014, Germania, și alte formații redutabile precum Brazilia, Argentina, Franța, Spania, Anglia sau Uruguay se vor duela pentru cel mai râvnit trofeu al sportului rege.
Italia, o națională cu patru titluri supreme în palmares, va lipsi de la acest turneu. Este prima absență a ”Squadrei Azzurra” după 60 de ani. Legendarul Gianluigi Buffon a ratat, astfel, șansa de a deveni primul jucător cu 6 prezențe la un Campionat Mondial. Din acest motiv, goalkeeperul de 40 ani s-a și retras de la prima reprezentativă. De la înființarea competiției, în 1930, doar doi jucători au participat de cinci ori. E vorba de fostul portar mexican, Antonio Carbajal (88 ani) și de ex-mijlocașul lui Bayern Munchen, Lothar Matthaus (57 ani).
Naționala României, care în anii 90 era una dintre cele mai bune ale lumii, nu va evolua nici ea la Mondial. A opta participare încă se face așteptată, iar sferturile din America reprezintă și acum cel mai mare rezultat al ”tricolorilor”.
Istoria Campionatului Mondial nu este, însă, doar a echipelor care au luat cele mai multe trofee (Brazilia – de cinci ori, Italia sau Germania – ambele cu câte patru titluri) sau a celor care au jucat la toate edițiile (tot Brazilia). E a tuturor naționalelor care au avut șansa de a evolua la acest nivel. 19 selecționate au prins un singur Mondial în toată istoria lor, iar anul acesta vor debuta încă două (Islanda și Panama). Gazda ediției din 2022, Qatar, va participa și ea în premieră peste 4 ani.
Cuba
Aflată în prezent pe locul 182 în lume, selecționata Cubei a avut și ea o scurtă perioadă de glorie. La ediția din Franța 1938, ultima înainte de cel De-Al Doilea Război Mondial, naționala din Caraibe s-a calificat automat. Această participare s-a datorat retragerii tuturor adversarelor din grupa de calificare (Costa Rica, Guyana Olandeză, El Salvador, Mexic și Statele Unite).
După ce a traversat Atlanticul, Cuba a picat chiar cu România. În vreme ce formația cubaneză era una de amatori, ”tricolorii” evoluau pentru a treia oră la Mondial și aveau în componență cei mai mari jucători români din perioada interbelică (Ștefan Dobay, Iuliu Baratky, Iuliu Bodola, Silviu Bindea, Nicolae Covaci, Vintilă Cossini, Ladislau Raffinsky și alții).
Dar asta nu i-a speriat pe cubanezi, iar meciul desfășurat la Toulouse s-a terminat la egalitate, 3-3. Pentru că atunci nu exista regula loviturilor de departajare, partida s-a rejucat patru zile mai târziu. România a deschis scorul, prin Dobay. Cuba a întors, însă, rezultatul după revenirea de la cabine. Mai întâi a venit golul egalizator, marcat de Hector Soccoro, iar după nici șase minute cel decisiv, înscris de Tomas Fernandez. România își încheia prematur aventura de la Mondiale, dar nici bucuria cubanezilor nu a ținut prea mult. În sferturile de finală, aceștia vor fi îngenuncheați de Suedia, 0-8. Prima și singura participare lor participare la un Mondial lua, astfel, sfârșit. Ultimul supraviețuitor al Cubei de la mondialul francez, Juan Tunas, a murit pe 4 aprilie 2011, la 92 ani.
”Am privit cu multă superficialitate întâlnirea cu Cuba, subestimându-ne adversarul. Acei omuleți cu obraji arși de soare, scunzi și cu echipamentul sub braț, învelit în ziar, aveau să ne rezerve multe surprize. Au venit la antrenament fluierând, erau veseli. Nu au intrat în cabinele pregătite pentru ei, ci, modești, s-au echipat într-un colț și au trecut direct la subiect: fotbalul. Aveau o viteză uimitoare și se antrenau cu tragere de inimă și din convingere. Noi însă ne formasem o idee greșită despre posibilitățile lor. Eram siguri că îi ”avem deja în buzunar”, neluându-i în serios. Să zică mulțumesc dacă încasează numai 10 goluri, spuneam noi. Dar supriză, România n-a reușit să facă decât un egal în compania Cubei, 3-3, și numai după prelungiri.” (Ștefan Dobay, Șut…Goool!)
Surse: wikipedia.com, fifa.com, Șut…Goool! (de Ștefan Dobay)
Foto: Căpitanul naționalei cubaneze, Tomas Fernandez (stânga), și al României, Ștefan Dobay/sursă: goal.com
No Comments