Cu doi ani în urmă, răsfoiam cu mare entuziasm Acolo, în colț, cineva te așteaptă…, una dintre lucrările memorabile ale scriitorului George Mihalache. Undeva la începutul cărții, am dat peste povestea lui Gogea Mitu. Pe numele real Gogu Ștefănescu, Mitu era un tânăr pugilist care dorea să se afirme în sportul cunoscut cândva drept ”nobila artă”. Pe cât de captivantă este biografia sa, pe atât e de cutremurătoare.
Născut în anul 1914, la Mîrșani, pe când izbucnea Primul Război Mondial, Gogea Mitu a căpătat o statură impresionantă pe măsură ce creștea, ajungând să măsoare în jur de 2,24 cm înălțime și 130 kg la vârsta de 20 ani. Bazele carierei sale au fost puse în 1934, când ”Păsărilă” își căuta un antrenor care să-l inițieze în tainele boxului.
Într-o zi, s-a prezentat la sediul Gazetei Sporturilor, în speranța că va fi ajutat de jurnaliștii vremii să se facă cunoscut. Văzându-l atât de hotărât, nume importante din redacția ziarului, printre care Jenny Dumitrescu, Costin Păun-Pikomar sau George Fulga, îl întreabă pe Mitu de ce dorește să se apuce de box. Aceștia îi fac apoi cunoștință cu Umberto Lancia, tehnician care l-a pregătit și pe Lucian Popescu (a cărui poveste poate fi lecturată în Băiatul de ciocolată, o altă operă a lui George Mihalache) și Radu Otulescu, un important impresar al timpurilor respective.
ȘI-A ÎNFRUNTAT PROPRIUL ANTRENOR LA MECIUL DE DEBUT
Fără să stea prea mult pe gânduri, cei doi cad de acord să-l ajute pe puștiul din Mîrșani. Până în primăvara lui 1935, Umberto Lancia îl supune pe Mitu la numeroase antrenamente și îi stabilește un regim alimentar corespunzător, făcând toate eforturile necesare pentru a-l aduce pe viitorul pugilist la o condiție care să-i permită să intre în ring. În mai 1935, Lancia constată că elevul său este apt din punct de vedere fizic și începe tratativele organizării unui meci de debut.
Având în vedere talia sa, mulți boxeri ai timpului respectiv au refuzat să-l înfrunte pe cel care era cunoscut și sub denumirea de ”Goliat din Balcani”. În lipsă de soluții, Umberto Lancia se oferă personal să lupte cu ucenicul său. Deși Gogea Mitu nu dorea să-și înfrunte mentorul, în cele din urmă acceptă propunerea sa și pe 12 mai 1935, la Galați, are loc primul joc din cariera lui ”Păsărilă”. Mitu se va impune fără probleme, câștigând prin KO în runda a treia, într-un meci în care s-a străduit pe cât posibil să-și menajeze antrenorul.
ADVERSARUL PE CARE L-A TRIMIS LA PODEA ÎNCĂ DIN PRIMA RUNDĂ
Pe măsură ce timpul trecea, tânărul din Mîrșani devenea din ce în ce mai cunoscut la nivel european, iar după doar o lună de la confruntarea cu Lancia, Gogea Mitu avea să dea piept cu primul adversar străin și anume, italianul Saverio Grizzo. În ciuda încercărilor lui Grizzo de a-l intimida pe Mitu prin intermediul presei, Umberto Lancia izbutește să-ți țină elevul cu picioarele pe pământ, iar rezultatele acestei munci se vor dovedi decisive. Pe 7 iunie 1935, la stadionul Venus din București, Grizzo este pus la podea încă din prima repriză. O dată cu acest succes, speranțele doljeanului de a se lupta într-o bună zi pentru centura europeană la categoria grea creșteau semnificativ. La nici trei săptămâni după victioria repurtată în fața italianului, Gogea Mitu și-a măsurat forțele cu americanul George Godfrey. De această dată, însă, băiatul antrenat de Lancia a cunoscut pentru prima dată gustul înfrângerii, sportivul venit de peste ocean învingându-l prin KO în runda a cincea.
Până la finele anului 1935, Gogea Mitu va boxa de încă două ori cu antrenorul său, pe 3 august la Galați, respectiv 10 august în Constanța, ambele lupte fiind câștigate prin KO în repriza a treia, cu Dumitru Pavelescu pe 27 octombrie la București, câștigând prin KO în prima repriză și nu în ultimul rând, se va întâlni în ring cu italianul Giuseppe Sanga pe 9 decembrie, la Paris. Cea din urmă dispută va fi adjudecată de Mitu în repriza a doua, sub ovațiile a mii de francezi.
1936 părea să fie anul în care tânărul din Mîrșani va reuși să atingă apogeul carierei sale. Pe 2 ianuarie, Mitu boxează din nou la Paris, în compania germanului Bergman. Cea de-a opta luptă din palmaresul lui Mitu se va dovedi a fi și cea mai strânsă, aceasta încheindu-se cu un rezultat nul, după 6 reprize pline de suspans. Fiind conștient de nivelul la care se află elevul său, Umberto Lancia încearcă alături de Jeff Dickson, un cunoscut organizator de gale din perioada interbelică, să-i perfecteze un meci cu celebrul Primo Carnera, dar fără succes. Nereușind să-i găsească adversari, Umberto Lancia se vede nevoit să accepte ofertele mai multor circuri care doreau să-l urmărească pe Gogea Mitu în acțiune.
POVESTEA SE ÎNCHEIE ÎNAINTE DE A ÎNCEPE
Cu alte cuvinte, pe parcursul lunii aprilie a anului 1936, Mitu boxează în compania antrenorului său la Strasburg, Metz, Nancy și Reims, toate confruntările fiind câștigate de doljean prin KO. Și cum o problemă nu vine niciodată singură, într-o seară, tânărul din Mârșani a acuzat dureri în zona pulmonară. Este diagnosticat cu tuberculoză și adus de urgență în țară. În ciuda strădaniei medicilor de a-l pune pe picioare pe Gogea, boala avea să-i dea lovitura de grație pe 8 iunie 1936. Astfel, legenda celui care i se spunea ”Goliat din Balcani” sau ”Păsărilă” se încheia înainte de a începe, la o vârstă fragedă, lăsând în urmă regretul că nu a avut oportunitatea de a concura pentru un titlu continental sau mondial.
Sursă: Acolo, în colț, cineva te așteaptă (de George Mihalache)
Foto: thetallestman.com
No Comments